Reklama
 
Blog | Angela Rogner

Velké finále lásky k bližnímu

Angela Rogner

2. 10. 2013 10:10

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku Tisknout Odeslat e-mailem

Přestože skončila třetí, je skutečným vítězem těchto voleb právě FPÖ. Jejich skutečným poraženým je paradoxně strana lidová ÖVP, která se umístila za SPÖ jako druhá. To je jedna možná interpretace voleb, píše Süddeutsche. Kromě toho můžeme výsledek číst jako posílení populistické pravice a roztříštění systému politických stran.

V rakouských volbách jde často o to, zda bude nebo nebude velká („červeno-černá“) koalice dvou hlavních stran, SPÖ a ÖVP. Většinou byla a nejspíš bude i tentokrát. Těsná většina dovoluje oběma stranám v dosavadní koalici pokračovat. Ale obě ztratily a domněnka, že se konec velkých koalic blíží, je na místě.

FPÖ byla pod Jörgem Haiderem už druhou nejsilnější stranou. Spolu s lidovci vytvořila vládní koalici, načež EU uvalila na Rakousko diplomatické sankce. Jejich obhajitelnost zůstává sporná, obzvlášť ve světle dnešního, poněkud vlažného, postoje Bruselu vůči Orbanově vládě v Maďarsku.

Reklama

Nesporné je, že FPÖ není všeobjímající strana lásky k bližnímu. V jejím pojetí se týká totiž jen Rakušanů, nikoli (kulturních) cizinců. Haiderův politický dědic HC Strache hovoří rád o tradičních hodnotách, o starých dobrých časech, „kdy muži vydělávali dost, aby ženy mohly zůstat doma“, kdy bylo údajně všechno lepší a láteří proti „islamizaci“ a přistěhovalectví cizinců ze zemí mimo EU. Ani na společnou Evropu se jeho „láska k bližnímu“ nevztahuje, neboť strana odmítá evropská opatření ke zvládnutí krize. 

Na poli pravicových populistů není Strache jediný, kdo získal hlasy. Do rakouské sněmovny se dostaly dvě nové strany: Team Stronach a Neos. Netroufám si tvrdit, že „Neos“ jsou populistická strana, i když o jejich zaměření toho zatím příliš nevíme. Neoliberální autoritářský styl reprezentuje rakousko-kanadský miliardář a byznysmen Frank Stronach.

Nejjednodušší cestou k hlasům nejistých voličů je zveličit problémy a strašit hrozícím pádem země: nad císařskou rezidencí se bude blýskat muslimský půlměsíc, EU a cizinci jsou nebezpeční, daně jsou přemrštěné, korupce všudypřítomná, slušní lidé jsou utlačováni, zatímco zlí a líní mají mejdan. I v Rakousku hledali mnozí záchranu mimo zavedené strany.