Reklama
 
Blog | Angela Rogner

Padělatelé (+ podcast)

Operace Bernhard byla největší padělatelskou akcí všech dob. Vzhledem k čím dál tím beznadějnější situaci v posledních válečných letech se nacionální socialisté rozhodli padělat ve velkém bankovky hlavních nepřátel, aby oslabili jejich národní hospodářství a naplnili vlastní pokladny. S tímto přísně tajným záměrem zařídili v roce 1942 v koncentračním táboře Sachsenhausen dokonale vybavenou padělatelskou dílnu.

V ní se odehrává film rakouského režiséra Stefana Ruzowitzkého, který vznikl na základě vzpomínek dnes 89 letého, v Praze žijícího Adolfa Burgera. Jako vyučený tiskař byl jeden z vězňů, kteří měli uskutečnit ďábelský plán. Měli na výběr: buď pomáhat nepříteli a zachránit si vlastní životy jako vězni první třídy v podmínkách připomínajících spíš horší mládežnickou ubytovnu než koncentrák, anebo sabotovat práci a riskovat nejen vlastní, ale i smrt spoluvězňů. Měli přispívat k úspěchu akce, která mohla vést k prodloužení války a utrpení vězňů, a možnému vítězství Němců?

Stěžejní postava snímku není idealista Burger, nýbrž gauner a král padělatelů, Salomon Sorowitsch, suverénně ztvárněn rakouským hercem Karlem Markovicsem. V předválečném Berlíně podvodníků, lehkých dívek a gigolů je život pro něho hrou, a potřebné peníze si tiskne sám. Až končí jako vězeň v padělatelské dílně v Sachsenhausenu, kde ho Němci chtějí používat pro svoje cíle.

Vynikající je i německý herec Devid Striesow v roli nacistického velitele padělatelské akce. Schematické ztvárnění esesáků papouškujících hitlerovskou němčinu, tak často k vidění v četných NS-dramatech, neříká nic o propastné manipulaci, která panovala v Třetí říši. Důstojník Herzog naproti tomu nevystupuje jako zlý pes, nýbrž jako chytrý, žoviální a kosmopolitní manažer. Místy se chová jako vlídný ochránce, místy připomíná jeho dikce logiku ekonomické směnné hodnoty a odhaluje nehoráznou banalitu nacistického teroru: každá továrna na smrt potřebuje svého top manažera.

Ve skupině vězňů, která sestává ze židovských bankéřů, komunistických odbojářů a obyčejných kriminálníků, roste napětí po prvních padělatelských úspěších, a dochází k otevřeným konfliktům.

Jak unese člověk přežití, když se kolem něho neustále umírá? Barák padělatelů je od zbytku tábora oddělen prkennou stěnou. Skrz ni jsou slyšet štěkající psi, výkřiky vězňů a výstřely při exekucích, zatímco padělatelé si hrají ping-pong u stolu, který dostali jako odměnu za úspěch.

Smí se v koncentračním táboře hrát ping-pong, zatímco vedle se lidé mučí ke smrti? Smíme si užívat all-inclusive dovolenou na místech, kde vedle umírají lidé hladem?

Radikální idealista Burger sabotuje práci a tím ohrožuje životy všech. Má pravdu on anebo pragmatický oportunista Sorowitsch, který ale v rozhodujícím okamžiku nedokáže mobilizovat dostatečnou dávku nenávisti, aby zlikvidoval nepřítele?

Suchá ekonomie přežití říká, že pravdu má Sorowitsch. Morální dilema zůstává. Konec konců nešlo jen o záchranu vlastního života, nýbrž i vlastního svědomí.

 

Reklama

Stefan Ruzowitzky: Die Fälscher
Rakousko/Německo 2006