Reklama
 
Blog | Angela Rogner

O houbařské vášni

Muchomůrko červená, Amanita muscaria, jsi královna lesa. Šarlatově červená tvého klobouku lákavě září. Bedlo vysoká, Macrolepiota procera, jsi elegantní dáma. Tvůj šupinatý klobouk se rozpíná jak deštník. Hřibe smrkový, Bolete edulis, trofeji všech houbařů. Voníš nádherně, chutnáš lahodně.

A vy ostatní? Hadovko smrdutá, ouško kornoutovité, hnojníku inkoustový, kačenko česká, penízovko ocasatá, ucho jídášovo. Všechny jste zvláštní, překrásné výplody země.

Vedle, v mé kuchyni, čekají v košících a krabicích hřiby všech druhů, křemenáče, kozáci, a klouzci. Co bude s vámi? Mám vás sušit, zamrazit, zavařovat v nálevech?

Vyhodit, radil by lucemburský lékař, jehož jsem před dvěma roky při ordinaci konzultovala kvůli mírným zažívacím potížím a svěřila se s tím, že příčina by mohla být konzumace hub, které jsem sama nasbírala. Vy jste udělala co? ptal se nevěřícně a tvářil se znepokojeně. Sbírání hub a jejich konzumace jsou tam považovány za vysoce podezřelou aktivitu, která by běžného Lucemburčana v životě nenapadla.

V mnoha jiných zemích je to podobné, ačkoliv tam rostou houby velké jako deštníky a hřiby o váze několika kilogramů. Když do těchto lokalit zavítá český houbař, propadne houbařskému šílenství tak, ze se domorodci nestačí divit.

Už dávno neplatí: Co Čech, to muzikant. Správné je: Co Čech, to houbař. Kdyby se ve světě soutěžilo v houbaření, určitě by Češi získali olympijské zlato nebo Nobelovou cenu. V houbaření se jim žádný jiný národ nevyrovná.

Když rostou, vyrazí všichni: babičky s hůlkami, maminy a tatové, ratolesti od půl metru do dvou. Lesní cesty se zákazem vjezdu jsou ucpané zaparkovanými automobily, a hustota houbařů na kilometr čtvereční se začíná blížit turistické sezóně na Václaváku. K tomu všemu pobíhají po lese tisíce psů nejrůznějších ras. Houbařské euforii propadají celé rodinné klany, a všichni sbírají hlava nehlava.

Dobrý český houbař vyráží za úsvitu, kdy jsou lesy prázdné, a sbírá kromě klasických druhů i to, co jiní nesbírají: holubinky, čirůvky, špičky, václavky, ryzce, smrže a muchomůrky. Přesně ví, kde a kdy rostou, a nikomu to neřekne. Houba není rostlina, houba je trofej. Houby jsou organismy svobodné, nedají se vypěstovat. Musíme je najít.

Ovoce ani zelenina v lidech silné emoce nevyvolá, ale houby vzbuzují obdiv a úctu, a někdy i závist. Kdo si nasbírá pár mladých křemenáčů hned pod okny svého paneláku, může si být jist závistivých zraků svých sousedů.

Kdybyste z lesa nesli kbelík borůvek, jahod či malin, všiml by si toho někdo? Po krásném hřibu se ohledne každý. Majitel si jej nese osobně v ruce a dme se pýchou. To je kus! Chovatelé zavřou králíkárny, zahradníci hodí nůžky do stolu, rybáři zahodí udice a všichni vyrazí do lesa s vidinou, že i oni najdou dvoukilové hřiby s půlmetrovým kloboukem.

Přiznám se: i já mívám záchvaty houbařské vášně. Správný český houbař nejsem, neboť moje touha se vyspat, když můžu, je silnější než naděje na úlovek za úsvitu.

Žádná zaručená místa nemám, a často je pozdě, když dorazíme s dětmi do lesa: čeští důchodci a jiní ranní ptáčci ho dávno vysbírali. A tak chodíme do lesa hlouběji, lezeme po mechu a kamenech, a kdyby si moji synové nestěžovali tak hlasitě na marnost naší houbařské výpravy, vnímala bych i nádherný klid.  Až mě vyruší Šimonův vítězný výkřik: Hřib!

V tom okamžiku cítím, jak se probouzí v mých žilách lovecký instinkt, jehož intenzita mě samotnou překvapuje: houbařská vášeň.

 

Použitá literatura:
Houby jako hobby. Astrosat, Ivos
Josef a Marie Erhartovi: Houbařský atlas. Finidr
Pavol Škubla: Nový atlas hub, Príroda

 

Reklama