Reklama
 
Blog | Angela Rogner

Jiný den matek

Dnes je den matek. Radost z druhé květnové neděle mají především květináři a výrobci bonboniér. Maminky přebírají kytici a přání – a v pondělí je zase vše při starém.

Nemusí to tak zůstat navěky. Přeložme den matek na pracovní den. Maminky a učitelé dostanou volno. Všechny děti vyrazí dobývat onu část světa, kde se s nimi obvykle nepočítá.

Je to velká část světa. Navštivte personalisty a šéfy, kteří se chlubí tím, že kdo chce večer vidět svoje děti před spaním, u nich kariéru neudělá.

Zaberte centra měst, která se proměnila v pustiny kancelářských prostor, stylových obchodů a klinik plastické chirurgie. Nenechte se zastavit překvapenými recepčními a sladkými píár slečnami, které vás lákají bonbóny a šaškárnami.

Tento den bude dnem přátelského převzetí, ukázkou životaplného chaosu. Nechte své lego kutálet přes konferenční stoly a drobky od sušenek ozdobte výstavné zboží. Přeměňte skleněné prostory firem ve fotbalová hřiště a lavice poslanecké sněmovny ve skákací můstky, přineste špínu a smích do samolibé sterility těch, kteří rozhodují i o vašich životech.

Na pár hodin se stane skutečností sen o světě, kde se práce, život a výchova neodehrávají na oddělených planetách, ale tvoří jednotu. Sen o světě, kde děti nejsou soukromou záležitostí, nýbrž jsou v centru společného zájmu, kde má prospěch a blaho budoucích generací přednost před dnešními zájmy investorů a stranických stratégů.

Aby se tento sen mohl stát skutečností, musíme možná i my maminky sestoupit z piedestalu morální povýšenosti. Rozloučit se s křečovitým perfekcionismem, s latentním špatným svědomím, že nikdy pro své děti neděláme dost, i s úzkostným pocitem, že jedině my jsme odpovědné za životní štěstí svých dětí. Proč hned napadat každého, kdo zpochybňuje naše výchovné představy a nahlas přemýšlí o tom, co to vlastně je: být dobrou matkou?

Využívejme raději příležitosti, nacházet spojence ve světě mimo planetu mateřství. Jsou maminky, které život kolem sebe zcela ztratily ze zřetele. Jejich myšlenky krouží už léta kolem oslav dětských narozenin a kolem nejnovějších teorií o hyperaktivitě. Mám za to, že i jim by výlet do bezdětné normality udělal dobře.

Než vyrazíte, nezapomeňte uklidit maminkovskou aureolu do zadního šuplíku, tam kde leží květinová přáníčka a pohlednice z loňského roku.

 

Reklama