Reklama
 
Blog | Angela Rogner

Je čas pro přímou volbu

Nemyslím si, že politika je špína. Ani pocit vyslovené hrůzy z prvního pokusu o volbu českého prezidenta nemám. Nicméně se utvrdilo mé přesvědčení, že je čas na zavedení přímé volby i v této zemi.

Prezidentskou volbu doprovázejí zákulisní jednání, intriky a utajené schůzky lobbyistů. Snad nikdo není tak naivní, aby uvěřil, že hlavním cílem nedávné schůzky mezi vedoucím prezidentské kanceláře a lobbyistou pochybné pověsti bylo předání narozeninového dárku. Nebyli samozřejmě jediní. Hlasy pro oba kandidáty se lovily ve všech táborech a do poslední minuty.

Stranické sekretariáty svým poslancům a senátorům udělily instrukce koho volit, koho ne. Komunisté volí strategii, která zvýší jejich cenu. Pražský primátor se u nestranické senátorky oportunisticky omluvil za minulé výtky. Sociálně-demokratickému poslanci se prý pod nátlakem udělalo nevolno a musel do nemocnice, z čehož se jeho strana okamžitě snaží vytlouci politický kapitál. Strany se navzájem vyhrožují, co udělají, když jejich kandidát nebude zvolen.

Neručím za to, že by se rakouští politici za obdobných podmínek nechovali stejně. Nemyslím, že jsou lepší lidé. Chyba není v lidech, ale v pravidlech hry. Nepřímá volba svádí k nedůstojnému smlouvání o hlasy, k taktickým mocenským hrám a zákulisním praktikám všeho druhu. Volba hlavy státu se tak stává předmětem machinací stranické politiky.

Proto jsem pro přímou volbu prezidenta.

Reklama

Někteří tvrdí, že volání po přímé volbě je populistické. Prý by se musely rozšířit ústavní pravomoci prezidenta, aby měla přímá volba smysl. Někteří tvrdí dokonce, že občané nejsou na rozdíl od politiků schopni posoudit, který z kandidátů podmínku politické reprezentace nejlépe splňuje. Kdyby kandidovali Karel Gott nebo Lucie Bílá, měli by údajně reálné šance zvítězit.

V sousední zemi Rakousku se volí spolkový prezident přímo. Rakouský prezident má především reprezentativní funkci, a jeho pravomoci jsou srovnatelné s kompetencemi českého prezidenta. Nevím o tom, že by přímá volba v souvislosti s omezenými pravomocemi prezidenta představovala někdy problém. Též si nemyslím, že by Rakušané byli v pokušení zvolit za svého prezidenta zpěváka populární hudby Uda Jürgense.

Každopádně by přímá a všeobecná volba hlavy státu byla důstojnější událostí než to, čeho jsme byli svědky nejen v minulých dnech, ale i před pěti lety. Je čas pro přímou volbu.