Reklama
 
Blog | Angela Rogner

Citroníky

Palestinský citronový háj a izraelský ministr obrany jsou smrtelnou kombinací. Přinejmenším pro stromy.

Vdova Salma Zidane bydlí sama v palestinské vesnici na západním břehu Jordánu, její citroníky hraničí přímo s izraelským územím. Háj, dědictví mnoha generací, zajišťuje nejen její živobytí, ale je i součástí rodinné historie.

Jednoho dne se nastěhuje prominentní soused: izraelský ministr obrany Navon. Jeden pohled agenta Mossadu stačí, aby bylo rozhodnuto: stromy představují bezpečnostní riziko, neboť v houštině se mohou ukrývat teroristé. Citroníky musí zmizet. Jenže Salma je odhodlána stromy zachránit. Vydá se na soudní maraton všemi instancemi, až k izraelskému Nejvyššímu soudu.

Pomoc přichází z nečekané strany. Ministrově manželce Salmina odhodlanost imponuje. Začíná pochybovat o nekompromisním přístupu svého manžela a svůj názor neskrývá ani v rozhovoru s liberální novinářkou.

Konflikt o citroníky odráží nesmyslnost vzájemné nedůvěry, nejen mezi Izraelci a Palestinci. Film lze chápat jako podobenství o strachu a nedůvěře. Jak (ne)přiměřená jsou některá bezpečnostní opatření? Žádné koše na ulicích, žádné tekutiny v letadlech, žádné citroníky v sousedově zahradě? Strach z teroru a usilování o bezpečnost, i když často klamnou, může nabývat absurdních rozměrů.

Salma spor prohraje. Proti mašinerii státu, jehož bezpečnost je nejvyšším národním zájmem, nemají citroníky šanci.

Poetickou vedlejší zápletkou je jemná láska mezi Salmou a jejím právníkem. Smí palestinská vdova milovat mladšího muže? Stejně jako Mira, manželka izraelského ministra, je i Salma pod tlakem komunity vnitřně sama. Dvě ženy, které spolu nikdy nemluvily, spojuje napjaté pouto.

Režisér zřejmě nechtěl natočit příliš politický film. Místy se ztrácí v situačních hříčkách, jež ho měly odlehčit, místy téměř chybí logická návaznost. Vnitřní vztah obou žen by stál za hlubší rozvíjení. Lemon Tree bezesporu stojí za vidění, už kvůli přesvědčivému výkonu palestinské herečky Hiam Abbass v hlavní roli.

Citronový háj je oddělen vysokou zdí. Tam, kde se dříve rozprostíral malý zelený ráj, ční nyní v prašné prázdnotě pahýly stromů.

Eran Riklis: Etz Limon / Lemon Tree
Izrael/Francie/Německo 2008

Trailer

Reklama