Komentáře: Na povel se děti nerodí https://blog.respekt.cz/angelarogner/na-povel-se-deti-nerodi/ Otevřený blogovací systém týdeníku Respekt Wed, 23 Aug 2023 07:17:26 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.4 Od: JS https://blog.respekt.cz/angelarogner/na-povel-se-deti-nerodi/#comment-94996000 Fri, 23 Nov 2007 12:14:55 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=46027320#comment-94996000 Dobry clanek
Podle meho nazoru velmi pravdivy clanek. Nic neni cernobile a jednoduche. Souhlasim hlavne s tim, ze cela nase spolecnost by mohla byt mnohem „pratelsteji nastavena“ vuci lidem s malymi detmi. Jen maloktera zena, podle meho nazoru, se naprosto realizuje v materske peci, ale vetsina zen chce mit zivot pestrejsi, i kdyz ma zrovna male dite, na tom neni nic spatneho. Priroda to podle meho nazoru „myslela“ tak, ze k diteti jsou vzdy dva rodice, kteri o nej nejakym zpusobem pecuji, a ne tak, ze jeden pecuje a druhy na to vsechno vydelava. Nezlobim se tim na muze, ale chtelo by to zmenit trochu to nastaveni.

]]>
Od: Robert https://blog.respekt.cz/angelarogner/na-povel-se-deti-nerodi/#comment-94983290 Sun, 18 Nov 2007 04:02:06 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=46027320#comment-94983290 Zvláště, byl-li to fejeton/esej, stanovisko mohlo být čistě
osobní. Ale točím se zde dokola. Možná jsem (příliš viditelně) paranoidní, možná je chyba v názvu článku.
2.(Laciný) vnější optimismus (náboženství)… To jsou věci na další, jinou úvahu. Snad kus lacinosti, vnějškosti, toho vyššího, náboženství,… v sobě každý nějak v záloze pracovně neseme, to nás přenáší přes; leckdy kolem nás nikdo a nic není a my jsme si zbyli se svými pozemskými těžkostmi a racionálními otázkami zoufale sami.
3. „Neplození dětí do zlého světa” opravdu souviselo přímo s komunismem: ne děti komunistům! To, zdá se mi, nebylo takto pochopeno. To soukromé “zklamání” by ještě bylo OK; tohle je děs. Napadá mě, jak tohle bylo za Protektorátu nebo u (černých) otroků…?
4. Dějiny (společnost) tvoříme sami – ano, však- takto antropomorficky – i se Sofiinými volbami!

]]>
Od: Robert https://blog.respekt.cz/angelarogner/na-povel-se-deti-nerodi/#comment-94983280 Sun, 18 Nov 2007 03:57:15 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=46027320#comment-94983280 „…celý den si tě skandují mé nohy,“ jsem někde zanechal.
S většinou věcí souhlasím, nemám co říct, ano, jistě, děkuji, jen nejdou mi z hlavy 2 věci, minule řečené, dnes zopakované.
Začnu zas kacířsky: Ono se to kolem spraví „samo“!, jde o to, zda toho chceme být (chápeme, že bychom měli být) účastni… – hle skeptický egohyperoptimismus (myšlenkový, ne pracovní); a nikde to takhle neříkejte. Katastrofický evr. scénář neuvažuji.
1.Angela mi nedala 2 věci (nepochopil/necítil jsem): Proč chce Evr. víc dětí? A co s těmito dětmi? Svoji nechápavost si od dob gymnaziálních šlechtím. Chci „nový/objevný/potentní“ názor „bez střihu“; vlastní odpověď již mám (promyšlenu, prožitu). Nebyla to vědecká studie, respektuji, článek byl krátký a hutný, ale rozuzlení 7b. mi příjde dosti soukromně-utopickosocialistické. Vciťuji se do člověka, jehož myšlení má být „nakopnuto“ a nalézám opravdu jen „protoosvíceného zaměstnavatele“. Ostatní měli být eticky/kulturně kopnuti dávno, jinde. Podle jiných vstupů myslím, že autorka umívává situaci rozetnout.

]]>
Od: Ivo Kaipr https://blog.respekt.cz/angelarogner/na-povel-se-deti-nerodi/#comment-94980550 Fri, 16 Nov 2007 11:56:13 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=46027320#comment-94980550 to Robert – 4
stejně jako to bylo z hlediska ekologie. Bohužel to asi zažijeme jen u vysoce kvalifikovaných profesí, kde je nutné lidi opravdu lákat. U ostatních globální konkurence musí nejdříve vést k vyrovnání životní úrovně.

Ideje nechybí, ale soudržnost je nízká – těch obecně sdílených je málo. Právě idea osobní samostatnosti a svobodného vědomého rozhodování, odmítání „předsudečných tlaků“, která je v základě Angelina článku, sahá na samotné jádro toho, co je v evropské kultuře dobrého. Co je nutné posílit a dostat k lidem, aby věděli, „že v tom nejedou sami“. Proto mi přijde váš závěrečný názor, že „takovéto články jsou nekonkrétní a pozice odevzdávající“ jako nedomyšlený, argumentačně nepodložený, vedený jen jiným osobním pocitem, který s článkem nesouvisí. Podle mne to je právě naopak – tohle je článek, který pomáhá rozpohybovat společnost správným směrem a jako takový ho vítám a podporuji. Dějiny přece jsme my sami – nebo si myslíte, že se „to“ v nás a kolem nás nějak spraví samo?

]]>
Od: Ivo Kaipr https://blog.respekt.cz/angelarogner/na-povel-se-deti-nerodi/#comment-94980540 Fri, 16 Nov 2007 11:53:50 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=46027320#comment-94980540 to Robert – 3
není to tak, že v naší situaci je vždy lepší děti mít než nemít. To by znamenalo popření hodnoty svobody volby. Žena nesmí být nucena mít děti pod vnějším tlakem. V tomto smyslu jsme se asi minuli s významem pojmu „frontálního útoku“ – já tím myslel právě tenhle kontraproduktivní vnější tlak na ženy. To snad nechcete – takže tady bych to vaše plédování pro zesílení frontálního útoku bral jako vzájemné nepochopení:-)

Pud sebezáchovy taktéž: zmiňuji jej v tom smyslu, že o problému nízké porodnosti diskutujeme, vidíme ho a nebagatelizujeme ho, snažíme se ho pochopit, abychom mohli správněji reagovat.

Zaměstnavatelé: chápu váš pesimismus, ale trvám na možnosti i mediálního nastartování trendu, že mít rodinu je normální a naopak je nenormální trávit v práci 12 hodin denně, že je normální, aby u podniku mohla být školka, která by odpovídala požadavkům zaměstnanců, když už se u podniku uživí třeba fitcentra atd. Právě mediální tlak může vést firmy k lepšímu chování –

]]>
Od: Ivo Kaipr https://blog.respekt.cz/angelarogner/na-povel-se-deti-nerodi/#comment-94980530 Fri, 16 Nov 2007 11:52:30 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=46027320#comment-94980530 to Robert – 2
Život má ale nezměrné množství rozměrů ve svém pokračování a tak lze vždy najít činnost, která je lepší než propad do beznaděje a smrt, jakkoliv je totální smutek pochopitelný. Lidem v těžké situaci často nelze z vnějšku pomoci konkrétně nijak – ale v postoji, že žít a hledat, jak dál, má vždy smysl, si mohou spíš pomoci oni sami.
Laciný optimismus (včetně náboženského) může být zhoubný stejně jako totální pesimismus, protože utěšovat se marnými nadějemi leckdy znamená třeba žít v krásném snu a přehlídnout reálné, ale obtížné cesty, kudy lze z těžké situace prorazit ven.

„Neplození dětí do zlého světa“ většinou znamená osobní únik od nesnesitelného přiznání typu „nenalezl jsem partnera, se kterým bych chtěl mít děti“, nebo třeba „nejsem schopen se úplně zavázat, natrvalo přijmout/dávat lásku“ atd. Každý máme svou osobní historii a „počáteční nastavení“. Je lepší si být vědom svých mezí, než učinit své děti nešťastnými.

To je přece hlavní vyznění Angelina článku:

]]>
Od: Ivo Kaipr https://blog.respekt.cz/angelarogner/na-povel-se-deti-nerodi/#comment-94980520 Fri, 16 Nov 2007 11:51:48 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=46027320#comment-94980520 to Robert -1
Samozřejmě se učíme dialogu. Čím více pohledů na realitu, tím je společnost odolnější a schopnější reagovat na různorodé krize. Je časté, že lidé mají podobné názory, ale protože berou dialog jako poznávací metodu, „vyvažují“ v něm postoje různých diskutujících tak, aby byla vidět i další stránka tématu. V tomto smyslu beru i vaši předchozí reakci, která mne vybídla k obhajobě optimismu.

Pomoc rodině v drtivé situaci typu krize 30.let:
„Dějinný optimismus“ neznamená, že v konkrétní situaci si pro nějakého člověka přijde „deus ex machina“ optimistických dějin a vytáhne ho z aktuální bídy. Beznaděj je pochopitelná. Nelze proti ní postavit laciný optimismus. Ale vnitřní přesvědčení, že dějiny tvoříme my sami a přesvědčení o nutnosti osobního (skeptického= v původním významu hledajícího) optimismu i v jakkoliv těžké situaci vždy pomáhá najít konkrétní řešení spíš, než odevzdání vlády nad sebou do rukou beznaděje. Ano, situace typu Sofiiny volby nemají žádné dobré východisko.

]]>
Od: Robert https://blog.respekt.cz/angelarogner/na-povel-se-deti-nerodi/#comment-94980270 Fri, 16 Nov 2007 04:03:50 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=46027320#comment-94980270 Současná diskuse, nakolik se „řízený kapitalismus“ podobá/příčí
„živelnému komunismu“ není o „lidskosti“ jejich tváří, ale o tom, jaká stanoviska/pravidla naše společnost zastává a jak se v ní jedinci mají dlouhodobě orientovat. Diskuse trvá, snahy jsou, situace JE lepší a lepší, a zřejmě bude. Jde o to, odpovídá-li tomu, co si o sobě jako lidstvo a společnost (sociologicky) myslíme a sami o sobě (naprosto bezuzdně) hlásáme (třeba dětem).
Některé takovéto články mi příjdou nekonkrétní a hlavně typu „co kdybychom“, jakoby „pozice odevzdávající“. Jistě příště, vedle obyčejných pravd nastolíme / oprášíme nějaké nové pohledy, a přesto „dosažitelně lidské“.

]]>
Od: Robert https://blog.respekt.cz/angelarogner/na-povel-se-deti-nerodi/#comment-94980260 Fri, 16 Nov 2007 04:00:07 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=46027320#comment-94980260 S vážně myšleným „neplozením dětí do takového světa“
jsem se setkal (věřím naposled) za komunistů. Byl jsem šokován; nikdy jsem nerozluštil, jaká (je-li) to „oběť“.
Diskutablní a zneužitelný je také „pud sebezáchovy“, termín mj. používaný při „válce proti teroru“, v Palestině,… nebo jako obhajoba současného globálně-oteplovací struktury průmyslu.
Souhlasím s „metodou malých (konkrétních, osobních) kroků“, ale to přece se vždy nějak dělo. Jsem pro zesílení a zefektivnění (chcete-li) frontálního útoku – Je to idealistické. Jinak bude panovat současný stav vyrovnávání a přetahování akcí a reakcí individuálních kroků a stá(t/d)ních zásahů. Chybí „idea/e“, jakkoli to zní. Leckde není třeba je vymýšlet, jsou ve stovkách knih a studií. Snad zbývá vyslovit.
B.5a6 souhlasím, s výjimkou „zaměstnavatelů“. Zde je idealismu příliš – nezbývá říci něž: „některé firmy“. A jsme zas u toho: co „příklad několika firem“ časem provede s tímto ideálem na zmedializovaně řízeném volném trhu?

]]>
Od: Robert https://blog.respekt.cz/angelarogner/na-povel-se-deti-nerodi/#comment-94980250 Fri, 16 Nov 2007 03:54:39 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=46027320#comment-94980250 Děkuji. Učíme se diskutovat, ano dnes bych 1.reakci psal jinak.
Angele se omlouvám.
Ivo, problém nás dvou je, že jsme chtěli něco sdělit, zdá se, ujeli jsme od tématu.
Nejsem pesimista – obhajobu mých obecných názorů na svět a život lze najít. Pocit „pesimismu“ jste asi získal z předešlé odpovědi vám. Nešlo o ironii. Řekl jsem: díky za optimistický názor – ano, vidím, souhlasím, zároveň toto nepomůže obyčejným lidem v jejich okamžité situaci; kupř. krize 30let a její očistný spol.-ekon. dopad. Vidím člověka (rodiče), který 5let nenašel práci a přišel o vše (vč.smrti dětí hladem a následující válkou). Stejně tak např. u současné hypotékové krize. A generace, žijící v experimentech, bez naděje dožít se jejich konců. Tzn.: souhlasím s lecčím, plus mám doplňující pohled. I kdybych byl pesimistou (a jsem „pouze“ skeptik), jistě byste mi diskusi dovolili. Zde není řeč o tom, kdo co a jak z nás konkrétně dělá v osobním a pracovním životě (kupř. s / pro děti). B.3 se tak dal zkrátit/zaktuálnit kupř. WEFranklem – tématu (osobní) pesimismus.

]]>